Johannes le Francq van Berkhey, Het onbedwingbare hart

Johannes le Francq van Berkhey, Het onbedwingbare hart. Een keuze uit het werk van de Leidse dichter Johannes le Francq van Berkhey (1729-1812).
Editie Rick Honings
Duivelshoekreeks 19
210 blzz, rijk geïllustreerd, in kleur
ISBN 978-90-75179-31-6
Prijs: € 17,50 (excl. verzendkosten)

Onbedwingbare Hart (omslag)De schrijver Johannes le Francq van Berkhey (1729-1812) was wereldberoemd in Leiden. Als hij zijn gedichten voordroeg, konden velen de ogen niet droog houden.

Maar lang niet iedereen kreeg er zijn handen voor op elkaar. De persoon van Berkhey was namelijk niet onomstreden. Er was in de tweede helft van de achttiende eeuw geen Leidenaar die zo werd geplaagd, gesard en gedemoniseerd. In zijn grote oeuvre echter zijn schitterende gedichten te vinden, die nog altijd voor veel leesplezier zorgen. Ook in 2012, tweehonderd jaar na het overlijden van de excentrieke dichter en Leidenaar.

Berkhey schreef vooral gelegenheidspoëzie. De geboorte of het overlijden van een kind, een huwelijk, de actuele politieke gebeurtenissen of de ontploffing van het kruitschip in Leiden: hij greep elke gelegenheid aan om zijn gedachten en gevoelens in versvorm te vatten. Berkhey was boven alles ook vaderlander. Hij geldt in de Nederlandse literatuurgeschiedenis als een van de meest hartstochtelijke verdedigers van het Huis van Oranje. Zijn politiek activisme maakte van hem in de jaren tachtig van de achttiende eeuw een prinsgezinde cultfiguur, maar bracht hem ook in grote moeilijkheden.

Met de bloemlezing Het onbedwingbare hart wordt recht gedaan aan Berkheys veelzijdigheid. Aan de hand van zes plaatsen van herinnering voert de editeur Rick Honings de lezer langs zes verschillende locaties uit het leven van deze Leidse dichter.