Justus van Effen, De Hollandsche Spectator, aflevering 31-60

Justus van Effen, De Hollandsche Spectator, aflevering 31-60 (8 februari 1732 – 23 mei 1732).
Editie Elly Groenenboom-Draai
Duivelshoekreeks 8
ISBN 90-75179-14-6
Prijs: € 17,50 (excl. verzendkosten)

De Hollandsche Spectator (1731-1735), geschreven door Justus van Effen, behoort tot de belangrijkste werken uit de Nederlandse literatuur. Het beïnvloedde diepgaand de mentaliteit, de moraliteit en de denkbeelden van de Nederlanders in de Verlichtingsperiode, en ook nog van later. Dit blad genoot een immense populariteit reeds tijdens zijn verschijnen, en werd het voorbeeld voor talloze andere spectatoriale bladen.

Daarnaast is de heldere taal van de veelgelezen Spectator een belangrijke factor geweest bij het ontstaan van het huidige Nederlands.

De Hollandsche Spectator verscheen in 360 afleveringen. Het lijkt haast onmogelijk een heruitgave van de gehele tekst te produceren (vandaag de dag kan dan ook slechts een segment-editie, of een bloemlezing met een drietal bekende afleveringen, zoals ‘Kobus en Agnietje’, geraadpleegd worden). Uitgeverij Astraea doet desondanks een poging dit standaardwerk van de Nederlandse cultuur weer in zijn geheel aan de Nederlandse lezer ter beschikking te stellen.