Ludvig Holberg, De onderaardse Reis van Claas Klim (1741)

Ludvig Holberg,  De onderaardse Reis van Claas Klim (1741)
Editie André Hanou
Duivelshoekreeks 4
ISBN 90-75179-04-9
Prijs: helaas uitverkocht

Een land van sprekende muziekinstrumenten; een land waar men uitsluitend door zijn achterste praat; een land waar dieren, bomen en vogels naast en door elkaar leven en ieder wezen de taak doet die het best past bij zijn achtergrond; een land waar vrouwen regeren; een land waar… de reeks lijkt eindeloos. Waar zijn die landen te vinden?

In 1665 valt de net afgestudeerde Claas Klim in een Noorse bergspelonk. Hij valt en valt… en ontdekt in het binnenste der aarde een nieuwe zon, en een nieuwe planeet bewoond door volmaakt onbekende volkeren. Bijvoorbeeld Potu, land van bomen met menselijke vermogens, waar alles er ‘grondig’ aan toegaat – het is misschien Utopia. Er is Martinia, land van apen met pruiken – het is Europa (of Frankrijk?). Claas Klim vindt er nog tientallen landen, samenlevingen méér. Aan het firmament, ofwel de binnenschors van de aarde, opnieuw: de vreemdste maatschappijen.

Claas Klim is gedwongen zijn modern-Europese ideeën stuk voor stuk prijs te geven. Tenslotte wordt hij door list en geweld keizer van een wereldrijk. Tot hij (weer) valt…
De onderaardse Reis van Claas Klim: een ‘science-fiction’ tekst uit de tijd van de Verlichting, door de Noorse Deen Ludvig Holberg in 1741 gepubliceerd. Deze satirische imaginaire reis, in heel Europa populair, dwong net als Swifts Gulliver de tijdgenoot na te denken over de principes van de samenleving – en ons ook nog, misschien.

U vindt de tekst volgens de Nederlandse vertaling, eveneens uit 1741. Deze verscheen, nog vóór Franse, Engelse, Italiaanse, Zweedse, Russische enz. vertalingen Claas Klim tot een algemeen Europees bezit maakten.