Nil Volentibus Arduum, Tieranny van Eigenbaat (1679)

Nil Volentibus Arduum, Tieranny van Eigenbaat (1679). Toneel als wapen tegen Oranje.
Editie Tanja Holzhey en Kornee van der Haven
Melodienotatie Rudolf Rasch
Duivelshoekreeks 16
ISBN 978-90-75179-26-2
Prijs € 14,95 (excl. verzendkosten)

Tieranny van EigenbaatZelden was politiek toneel zo aanstootgevend als het zeventiende eeuwse zinnespel Tieranny van Eigenbaat. Het is geschreven in een tijd dat het rampjaar 1672 nog vers in ieders geheugen lag. Engeland en Frankrijk vielen de Republiek der Nederlanden binnen. Het Staatse leger was na jarenlange bezuinigingspolitiek verzwakt.

Het volk voelde zich verraden door de machtige staatslieden Cornelis en Johannes de Witt, die de invloed van Oranje stevig hadden ingeperkt. Een lynchpartij van de gebroeders De Witt was het gevolg, waarna hun lijken als symbool voor anti-orangistisch optreden aan de Vijverberg in Den Haag werden opgehangen.

Daarover gaat het toneelstuk Tieranny van Eigenbaat (1679). Over de zelfzucht van politici, die haaks staat op het algemeen belang. Over regenten en hun positie ten opzichte van Oranje. Het is geschreven door het beroemde Amsterdamse kunstgenootschap Nil Volentibus Arduum en werd tot ver in de achttiende eeuw in de Amsterdamse Schouwburg opgevoerd.

Al die jaren hield het de gemoederen in de Republiek bezig. Iedereen kende het, had een voorstelling bijgewoond en sprak over het propagandastuk. Telkens wanneer de positie van de Oranjes ter sprake kwam, werd het bewust door de anti-organgistische partij op het toneel gebracht.

Nu wordt dit beroemde toneelstuk opnieuw uitgebracht, voorzien van inleiding en commentaar door de literatuurhistorici Tanja Holzhey en Kornee van der Haven. De illustraties laten zien hoe de spelers op het toneel gekleed gingen.

Grote verrassing zijn de liederen bij het toneelstuk. Voor het eerst kan de hedendaagse lezer zich een beeld vormen van het totaaltheater dat Tieranny van Eigenbaat geweest moet zijn. Rudolf Rasch zorgde voor de omzetting van de melodieën in hedendaagse muzieknotaties.