Nieuw

Studie over de karaktermoord op predikant Salomon van Til (1698)

Alexander Pechtold neemt in de UB eerste exemplaar in ontvangst

In een bomvolle Vossiuszaal van de Universiteitsbibliotheek Leiden nam D66-lijsttrekker Alexander Pechtold, alumnus van de Leidse universiteit, op vrijdag 22 november jl. het eerste exemplaar in ontvangst van Oog om oog. De karaktermoord van Jan van Hoogstraten op de Dordtse coccejaanse predikant-theoloog Salomon van Til.

Presentatie Oog om oog - Alexander Elly Anton van der Lem

De auteur van dit boek, Elsina (Elly) Groenenboom-Draai, gaf vroeger als docent Nederlands aan het Rotterdamsch Lyceum de jonge Alexander Pechtold jarenlang les. ‘Zij liet zien’, aldus Pechtold in zijn dankwoord, ‘hoe belangrijk het voor kinderen en studenten is om les te krijgen van docenten die niet alleen deskundig zijn, maar ook hun kennis op een bevlogen manier kunnen overbrengen.’

Presentatie Oog om oog, Elly Groenenboom

Voorafgaand hieraan heette uitgever Rietje van Vliet de aanwezigen welkom. Daarna belichtte een vijftal sprekers verschillende aspecten van het boek: dr. K. Bostoen, prof.dr. W.J. van Asselt, dr. M. Roscam Abbing, dr. A. van der Lem en de auteur zelf.

Oog om oog beschrijft en verklaart de karaktermoord die de Dordtse dichter Jan van Hoogstraten in 1698 pleegde op zijn stadgenoot, de predikant-theoloog Salomon van Til. Veel aandacht wordt in het boek gewijd aan de felle strijd tussen de streng orthodoxe voetianen en de iets vrijzinniger coccejanen. waartoe Salomon van Til behoorde, ook later als hoogleraar aan de Leidse Academie.

Jan van Hoogstraten was kort tevoren door de predikant gekapitteld om zijn gebrek aan rechtzinnigheid en zijn leefwijze. En toen Van Til al te kort na de dood van zijn vrouw hertrouwde met een ‘joffer’ van bedenkelijke reputatie, schreef hij twee vileine satiren, waarin hij niet alleen Salomon van Til op de hak nam, maar ook de coccejanen en voetianen tegen elkaar uitspeelde, aldus Elsina Groenenboom tijdens haar lezing.

Na afloop van de lezingen konden de aanwezigen een aantal door de auteur gebruikte documenten bekijken, daar ter inzage gelegd door Anton van der Lem, conservator Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek. Hij wees op het belang van het unieke materiaal dat in Leiden wordt bewaard: ‘Goed onderwijs en een rijke bibliotheekcollectie maken het mogelijk dat dit soort studies geschreven worden.’

Elsina Groenenboom-Draai, Oog om oog. De karaktermoord van Jan van Hoogstraten op de Dordtse coccejaanse predikant-theoloog Salomon van Til. Met een iconografie van Jan van Hoogstraten in samenwerking met Michiel Roscam Abbing.
Zoeterwoude, Uitgeverij Astraea. ISBN 978-90-75179-32-3. Winkelprijs € 24,50 (excl verzendkosten).

Oog om Oog omslag

Bestel rechtstreeks bij de uitgever of via de boekhandel. Burgersdijk & Niermans (Leiden) heeft het boek op voorraad. Lees hier een recensie.