Over Astraea

Astraea is een kleine, niet-commerciële uitgeverij, gespecialiseerd in cultuur-historische uitgaven van 1670 tot 1830. De uitgeverij is in 1994 opgericht door André Hanou (†2011) en Rietje van Vliet. Het doel was tegemoet te komen aan de geringe maar toch groeiende belangstelling voor de periode 1670-1830 en de behoefte aan tekstedities en studies op dit terrein.

De naam is ontleend aan wat wij nu zouden noemen: de godin van de rechtvaardigheid. Astraea is de godin die na het Gouden Tijdperk als laatste de aarde verliet en als eerste zal terug keren, om gerechtigheid te brengen. Op dezelfde wijze probeert de uitgeverij recht te doen aan een ten onrechte ondergewaardeerd tijdvak.

De uitgaven zijn ondergebracht in reeksen die vernoemd zijn naar beroemde achttiende-eeuwse volkswijken. Zoals het Amsterdam van tegenwoordig zijn Jordaan heeft, zo had het Amsterdam in de achttiende eeuw zijn Duivelshoek (rond het Rembrandtplein), Den Haag zijn Paddemoes (bij de Uilebomen) en Brussel zijn Marollen. Deze stadsdelen waren indertijd vermaard om hun levendige uitstraling. Schrijvers deden juist daar hun inspiratie op.