Kartonnen doos – goed voor verzenden en licht in de kosten

Verreweg de meeste verpakkingen zijn gemaakt van golfkarton, hét materiaal om dozen mee te maken. Dit golfkarton is goed recyclebaar en ook biologisch afbreekbaar, dus een materiaal dat past in de trend naar een beter milieu. Je kunt met recht stellen dat golfkarton perfect bij duurzaamheid past. Want golfkarton is gemaakt van houtpulp, zetmeellijm en liefst 80 % gerecycled papier. Wanneer een doos aankomt bij de ontvanger, kan die de doos ook weer hergebruiken; om zaken op te bergen of om zelf iets te versturen. De kartonnen doos was in vroeger tijden een verpakking om voedsel te vervoeren maar is uitgegroeid tot een omhulling voor ongeveer alles dat je op het internet kunt kopen, van een miniem geheugenstaafje tot een complete e-bike. 

Vierkant is de norm voor een kartonnen doos

Het mooie van een kartonnen doos is dat je die in vrijwel elke maat kunt snijden. Je zou zelfs ronde dozen kunnen snijden voor de pizzabezorging. Alleen is dat economisch niet interessant. Want voor een ronde doos heb je meer karton nodig dan voor een vierkante. Vandaar dat de meeste dozen vierkant of rechthoekig van vorm zijn. In kubusvorm zijn dozen natuurlijk ook beter stapelbaar en dat komt de opslag of het vervoer ten goede. Verzendzakken zijn soms een aardig alternatief, alleen komt de doos wel wat professioneler en steviger over.

Retourzendingen voorkomen

Voor de verzender is de kartonnen doos interessant omdat de te verzenden artikelen daarmee maximaal worden beschermd. Komt een artikel goed aan bij de ontvanger, dan heb je daarmee eigenlijk je winstmarge meteen veiliggesteld. Want retourzendingen vanwege schade of breuk zorgen ervoor dat je winst kleiner wordt. En dat je meer tijd moet besteden aan het afwikkelen van de bestelling. Het is wel zaak om je artikelen goed af te stemmen op het type doos. Hoe fragieler je artikel, des te meer bescherming deze dient te krijgen. Er zijn dozen in de handel met een steeds sterkere bescherming, bijvoorbeeld van dubbel golfkarton of drie laags golfkarton. Dit type dozen kneust moeilijk en weerstaat druk zeer behoorlijk.

De kartonnen doos weegt er niet in bij vervoersprijzen

Vervoerskosten gaan vaak per gewicht. Het is dan ook zaak deze kosten zo beheersbaar mogelijk te houden. Het lichte karton past bij dit streven. Je zult merken dat het te verzenden product bijna al het gewicht van het gehele pakket vormt. En dat de doos inclusief vulmiddel slechts een paar procent van het totale gewicht vormt. Heb je driedubbel golfkarton nodig, dan wordt de doos niet echt veel zwaarder. Een ideaal verpakkingsmiddel dus, door het lage gewicht en de daaruit voortkomende lage vervoerskosten. 

Veel standaardtypen maar ook op maat te bestellen

De kartonnen doos is er in veel varianten, bijvoorbeeld verhuisdozen, palletdozen of magazijndozen. Er zijn ook heel handige uitvouwbare dozen en geschenkdozen. Welk type doos je ook nodig hebt, je vindt dat in het uitgebreide assortiment. Heb je er veel nodig van een speciaal model, dan kun je ze gewoon op maat laten maken. Belangrijk is wel dat je checkt hoe sterk je kartonnen verpakkingen moeten zijn. Soms voldoet een enkele golfkartondoos en bij fragiele spullen zijn de dubbele golf of de driedubbele golf geschikter.